Protetika

Grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba pomoću protetskih nadoknada, bilo fiksnim (krunice i mostovi) ili pokretnim (totalne i parcijalne proteze).

Krunice i mostovi

Krunice se izrađuju kada je u većoj meri oštećen prirodni zub ili iz estetskih razloga. Ukoliko je zubna supstanca toliko minimalna, potrebno je ponekad devitalizovati takav zub i često ga ojačati nadogradnjom koja se cementira u korenu zuba a može biti metalna ili kompozitna. Most je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica pri čemu je bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima-nosačima mosta.

Krunice i mostovi se izrađuju od najsavremenijih materijala, metalokeramike ili bezmetalne keramike. Bezmetalna keramika je najsavremeniji sistem nadoknade zuba. Razlika između bezmetalne keramike i metalokeramike je što je kroz bezmetalnu keramiku bolja transparencija i slaganje boja nego kroz metalnu osnovu u metalokeramici, čime se postiže jači i bolji estetski efekat, što utiče na prirodan izgled protetske nadoknade.

Fasete

Fasete, odnosno ljuspice, su tanke nadoknade od keramike koje se lepe na prednju površinu zuba. Koriste se kod zuba koji su promenili boju i oblik i zahtevaju minimalno uklanjanje zubne gleđi.

Krunice i mostovi su protetske nadoknade koje se cementiraju (fiksiraju) za zube.

Proteze

Proteze su protetske nadoknade koje se skidaju. Mogu biti delimične (parcijalne) ili totalne. Izrađuju se samo od akrilata ili u kombinaciji sa metalom (skeletirane proteze). Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti.

Parcijalna akrilatna proteza se izrađuje kao privremeno rešenje(načešće posle ugradnje implantata) jer se prenos pritiska vrši preko kosti, a to dovodi do njenog gubitka. Skeletirana parcijalna proteza se naslanja na postojeće zube ili namenske krunice i prenos pritiska je mešovit (zubi, kost) što je prihvatljivo. Stabilizacija proteze postiže se pomoću kukica ili kopči (atečmeni) koje predstavljaju bolje rešenje.

Svaki izgubljeni zub je potrebno što pre zameniti, a bezubi prostor premostiti ugradnjom implantata, fiksnim nadoknadama ili protezama, jer u suprotnom dolazi do razvoja negativnih promena koje zahvataju susedne zube. Kao posledica toga nastaje nepravilan, često bolan zagrižaj kao i oštećenja TMZ (temporomandibularnog zgloba).