Laseroterapija

Laser je akronim, skraćenica za Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation. Uprošćeno, osnovni delovi laserskog aparata sastoje se od izvora energije (uglavnom električna energija ), optičkog rezonatora i aktivnog medijuma. Aparat produkuje laserki zrak u zavisnosti od medijuma u infracrvenom ili vidljivom delu elektromagnetnog spektra. Laserski zrak je monohromatičan (jedna talasna dužina), koherentan (svi talasi su u istom smeru i istoj fazi sa mogućnošću fokusiranja u jednoj tački) i kolimiran.

Laseri koji se koriste u stomatologiji, i u našoj ordinaciji, dele se u dve grupe u odnosu na njihovu izlaznu snagu.

  • Niskoenergetski (meki) laseri – laseri male snage koji deluju stimulativno na tkivo. U našoj ordinaciji koristimo diodni laser. Laserski zrak ovog lasera (najčešće u kombinaciji sa magnetom) prodire duboko u tkiva i taj deo absorbovane energije deluje terapijski. Efekti su antiinflamatorni (smanjuje upalu), antiedematozni (smanjuje otok), analgetski (smanjuje bol) i biostimulativni (ubrzava zarastanje rana ubrzavanjem epitelizacije i ubrzava koštanu regeneraciju). Najčešće ga primenjujemo posle hirurških intervencija.
  • Visokoenergetski laseri (tvrdi ili hirurški) – zbog svoje velike izlazne snage i energije deluju destruktivno na tkivo i koriste se kao zamena za stomatološke bušilice i klasične hirurške instrumente. U našoj ordinaciji koristimo Biolase ErCr: YSGG laser talasne dužine 2780 nm. Ovaj laser ima vodeno hlađenje i njegov laserski zrak ima visoki koeficijent absorbcije u vodi, zbog čega su negativni efekti uzrokovani toplotom minimalni kod ablacije mekih i tvrdih tkiva. Laserski zrak pored toga što seče meka i tvrda tkiva, suši i koaguliše tkivo, smanjuje postoperativnu osetljivost, redukuje broj i virulenciju bakterija i ne ostavlja ožiljke posle intervencije. Ovaj laser koristimo u parodontologiji, preventivnoj stomatologiji, endodonciji, konzervativnoj terapiji zuba, oralnoj hirurgiji i implantologiji.