Estetska stomatologija

Celokupna savremena stomatologija se može nazvati estetikom.

Svaki materijal koji se uvodi mora imati pored funkcionalne i estetsku vrednost. Više nije dovoljno nadoknaditi deo zuba, ili zub, ili više zuba samo da bi pacijent neometano žvakao već je neophodno i da ta nadoknada pozitivno doprinese izgledu pacijenta. Estetska stomatologija podrazumeva intervencije koje su skup metoda u cilju estetskog zbrinjavanja pacijenta i promene izgleda. Tu se prepliću grane protetike, ortodoncije, bolesti usta, zuba kao i kombinovanje sa kozmetskim tretmanima npr. upotrebom filera.

Rezultat je zadovoljan pacijent, funkcionalno zbrinut, i naravno, estetski postignut maksimum.

Nekad nam pored zuba i mekog tkiva koje ga okružuje problem u definitivnom radu pravi i deformacija okolnog tkiva kao npr. usana. Te korekcije gingivalnog osmeha, uskosti usana, nedovoljnog volumena usana kao i asimetrije mogu se korigovati upotrebom filera.

U našoj ordinaciji se koriste:

Restyline fileri

Botox (za gingivalni osmeh)

Beljenje zuba

Beljenje zuba je postupak kojim se otklanja prebojenost zuba. Postoje mnogi lokalni ili opšti uzroci prebojenosti zuba (primer: lekovi, kafa, čaj, cigarete, hemijska oštećenja i drugo). Vremenom zubi i pored idealne higijene menjaju boju, tamne. Rešenje za ovaj problem je danas dostupno svakom. Postoji niz metoda beljenja, a efekti su različiti u zavisnosti od materijala i sistema beljenja, kao i dužine i broja ponovljenog postupka. Kućne varijante beljenja nisu preporučljive, a za sve ostalo treba konsultovati stomatologa, jer je individualni pristup kao rešenje problema najvažniji.

Bezmetalne fasete i ortodoncija

Bezmetalne fasete su danas vrh estetskih nadoknada u cilju ispravljanja oštećenja, prebojenosti ili deformiteta na prednjim površinama zuba. Njihova transparencija i spektar boja dovode do mogućnosti postizanja maksimalnog estetskog učinka.

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem zuba i zagrižaja. Samo dobro poređani zubi su funkcionalno adekvatni, a odmah se postiže i estetski momenat. Neodvojiva je estetika od funkcije!

Zubni nakit

Postavljanje cirkona, nakita na zubima je potpuno bezbolno i predstavlja trenutni hit ili modu koju bez opasnosti po zubno tkivo možete da isprobate, ponesete i u dogledno vreme skinete kad nemate više potrebe za tim.