Bolesti zuba

Obuhvata dijagnostiku i terapiju bolesti zuba. Zajedno sa endodoncijom (lečenjem zubnog živca) čini celinu sa kojom se stomatolozi najčešće bave u svakodnevnoj praksi. Krajnji cilj je nadoknada i rehabilitacija tvrdih tkiva konzervativnim putem i vraćanje zuba u funkciju. Ispuni mogu biti urađeni od različitih materijala.

Amalgamski i kompozitni ispuni

  • Amalgamski ispuni (srebrne plombe) su dugi niz godina u svakodnevnoj upotrebi. Mehanička izdržljivost je veoma dobra pa plombe mogu da traju decenijama i ne zahtevaju idealne uslove za postavljanje. Najveći nedostatak je nezadovoljavajuća estetika.
  • Kompozitni ispuni (bele plombe) su najsavremeniji ispuni sa dobrim estetskim učinkom. Danas se nove generacije kompozitnih ispuna koriste i za izradu faseta i nadoknade oštećenih zuba kod dece i odraslih kao trajna rešenja. Njihova postojanost nije zadovoljavajuća kao kod keramičkih faseta ali je finansijski momenat daleko niži.

Endodoncija

Endodoncija je grana bolesti zuba gde saniramo upalu zubnog živca. Različiti su i uzroci kao i oblici upale živca. Najčešća su akutna stanja koja dovode do bola usred noći, i javljanja pacijenta iz tog razloga. Novi preparati omogućavaju brzo i bezbolno zbrinjavanje ovakvih stanja sa definitivnim ispunima koja ne moraju da prebojavaju zube. Zubi mogu vremenom da promene boju – potamne nakon lečenja.